Sunday, July 17, 2011

Balik Kampung Kejap :)

Assalamualaikum...,


Hallo...!!! ceh... payah btol nak update blog yang tak femes neh. Takde la..., bukan ape..., kang tak update kang orang cakap ape plak an... ade blog tanak update baek close jer blog itu... =P

Owhhhhh..tidak...aku kene nek kelas esok...(isnin 18hb Jlai 2011) dah mcm tarikh keramat pulak. hahahaha...., AlhamduLILLAH segalanya berjalan dengan lancar. JPA akhirnya dah luluskan cuti belajar separuh gaji aku selama setahun. Kontrak perjanjian pendidikan pon aku dah sain. Now apa yang perlu aku buat??? Belajar sungguh2 then jgn memain coz dlm agreement tu bgtau kalo langgar leh kene ganti rugi RM100k ++ wooo!!!!

So aku pon telah setart cuti pade 14hb tempoh hari then esoknyer aku daftar kat POLIJB. Ade la nak citer sket neh, hahahaha..padan muke. So hujung minggu tu aku bawak family g ar balik kampung coz mak bgtau ade kenduri tahlil arwah sempena malam nisfu sya'ban. Ngan mood yang agak malas sebab nak kene nek kelas isnin ni tu yang aku pon nak tanak je la balik kampung..., tapi drive mcm orang giler. Sampai jer kampaung ade plak semangat baru dah meresap kat badan aku... aippp.....bukan paranormal k. Semangat tgk buah.... hahahaha...., patot ar ramai sgt org balik kampung minggu nie..., musim buah serentak beb.... Durian... Manggis... Rambutan... n banyak lagi la.


Ha....hahahaha..., tgk tu. tu kalo jatuh tu tade bunyi tu. rendahhhhhhh je  kan??? korang ade?? hehehehe.... takde la gurau jer.... :) Sesampai je umah makcik aku, tgk dah tade keje plak nak tolong sgt so sepupu aku ckp "ko g la petik buah manggis kat depan tu..." petik???? hehehehe... yeessssss.... manggis kat kampung aku mcm pokok krismes...


Aku pon dengan penuh bersemangat la pikul baldi nak isi manggis dlm tu nanti pegi la kat pokok manggis depan tu... :P wah!!!! btol2 banyak la!!!! petik saje orang kate.... petik punye petik tgk atas tu nampak lebih mengghairahkan...., besa la dulu rajin panjat pokok manggis...., bepuluh tahun dah aku tak panjat pokok nie. Ade galah plak kontot jer...., so tepakse la panjat atas sket nak jolok yang atas2 tu..., dari kecik dulu minat btol manggis blah atas2...., coz belah atas2 nie mcm masam2 sket.... tu yang geram tu.... taktau la btol ke tak tapi paperpon itu cuma pandangan aku jer... :P


Pastu aku pon panjat la..., takde tunggu lagi coz dahan manggis kan mcm tangga...lagi laju la aku naik... hehehehe..., sonok sangat orang kate...., dapat je galah kat atas sebijik2  buah aku jatuhkan suh adik aku kutip. Banyak....., tak puas ati btol aku tgk buah manggis nie..., manggis FRESH woi..., kat kl manggis mcm hampeh. Tgk kulit dalam jer aku dah tahu manggis tu dah brp ari..., tapi kat kampung aku nie kulit manggis mcm kulit kuih tart nenas mase raye tu. hehehehe.... ape kene ngene plak nie??? maksudnyer kulit manggis tu senang nak bukak.. lembut... n warnenye dlm kulit nyer merah!!! hahahaha....sonok punyer sonok ngait buah aku pon pusing kat satu posisi yang agak bahaya sebenornyer.... dan skang aku malas nak menaip aku gtau je la ye... Masa aku dah aim dua bijik buah nie aku pon tesalah pegang dahan rapuh..., nak paut lagi satu dahan lain tak sempat..., so aku pon jatuh dari ketinggian 2 meter....secara mengiring..., masa jatuh tu dalam kepala dah ckp jgn aku muntah darah sudah la.... kang tak naik plak kelas kang..., dah la semester yang agak akhir plak tu. Senak gak la masa nak bgn tu, dah nak soh dah sepupu aku bawak aku nak g spital. Mane tak nyer, kalo jatuh kaki sampai dulu takpe gak. Ini satu badan jatuh mengiring skali...., kebas kejap bdn nie. Adik n sepupu aku diam kejap tgk aku :( so pas 5 minit aku ok sket tapi blakang badan rase sakit lagi. Masuk je umah aku gtau pakcik aku, "paksu tadi angah jatuh pokok manggis". die pon cakap "berapa tinggi???". aku jawab "2meter je..". paksu aku pon jawab lagi "ala....tak tinggi..., kan bagus..., tak penah rase jatuh pokok kan..". hehehehehe...., lege sket la paksu ckp mcmtu.., so bagi aku tak payah la aku g spital buat xray.... hehehehehe...

Balik umah mlm tu gak la pas kenduri setel, sampai je umah mak sapukan aku minyak sebelum aku masuk tido. Manje btol la kan??? hehehehe...., besa la...., anak bongsu lelaki.... dengar ckp mak dpat la kasih sayang lebeh.... hehehehehe.... sok nyer bgn pagi baru terase tempat yang aku tak sapu minyak semlm tu yang sakit. aduh..., mcm mana nak g kelas nie... bengkak dlm nie..., maksu plak semlm sempat plak cakap " ko g kl kang pegi la rumah urut..., sane kan banyak..". aku pon senyum jer..., tanak ckp lebeh...maklum la dorongan orang kate...., kene try neh. hehehehe.....

3 comments:

Mohd Khairi Khadzir said...

haha..cntik umah! (^___^)

FotOKitEr said...

hahahahaha...., pakcik abg dok umah nie...., die ar yang edit umah nie kasi cantek.. :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Cantik blog ini.. penuh informasi..
terima kasih bagi info2 menarik ni.. :-)


Visit Pokok Manggis Depan Rumah